Het onstaan van chocolade

Het onstaan van chocolade

De oorsprong van chocolade gaat duizenden jaren terug en heeft zijn wortels in de oude beschavingen van Midden- en Zuid-Amerika. Hier is een overzicht van hoe chocolade is ontstaan en zich heeft ontwikkeld:

Oude Beschavingen

 1. Olmeken (circa 1500-400 v.Chr.):

  • De Olmeken, een oude beschaving in het zuiden van Mexico, worden vaak beschouwd als de eersten die cacao verbouwden. Er zijn bewijzen dat ze cacao gebruikten voor rituele drankjes.
 2. Maya's (circa 250-900 n.Chr.):

  • De Maya's waren de eerste die cacaobonen op grote schaal cultiveerden en verwerkten tot een bittere drank genaamd "xocoatl". Deze drank werd gemaakt door cacaobonen te fermenteren, roosteren en te malen tot een pasta, die vervolgens werd gemengd met water, chilipepers, vanille en andere specerijen.
 3. Azteken (circa 1300-1521 n.Chr.):

  • De Azteken namen veel van de gebruiken van de Maya's over en waardeerden cacao enorm. Ze geloofden dat cacao goddelijke oorsprong had en gebruikten het in religieuze rituelen. Voor de Azteken was cacao zo waardevol dat het werd gebruikt als betaalmiddel.

De Ontdekking door Europeanen

 1. Christoffel Columbus (1502):

  • Hoewel Columbus tijdens zijn vierde reis naar de Nieuwe Wereld in contact kwam met cacaobonen, begreep hij niet hun waarde of potentieel.
 2. Hernán Cortés (1519):

  • De Spaanse conquistador Hernán Cortés ontdekte tijdens zijn verovering van het Azteekse rijk de waarde van cacao. Hij introduceerde cacaobonen en het idee van cacaodrankjes in Spanje.

Introductie in Europa

 1. Spanje (16e eeuw):

  • In Spanje werd cacao aangepast aan de Europese smaak door suiker en soms kaneel en andere specerijen toe te voegen, wat het minder bitter en populairder maakte. Het drankje bleef lange tijd een luxeartikel voor de adel.
 2. Verspreiding door Europa (17e eeuw):

  • Door handel en diplomatie verspreidde chocolade zich naar andere Europese landen, zoals Frankrijk, Italië en Engeland. Chocoladehuizen, vergelijkbaar met koffiehuizen, werden populair.

Industriële Revolutie

 1. Mechanisatie en Innovatie (18e-19e eeuw):

  • Met de komst van de industriële revolutie werden nieuwe technologieën ontwikkeld om chocoladeproductie te mechaniseren. In 1828 vond de Nederlander Coenraad van Houten een methode uit om cacao te persen, wat leidde tot cacaopoeder en de moderne chocoladereep.
 2. Melkchocolade (19e eeuw):

  • In 1875 combineerde de Zwitserse chocolademaker Daniel Peter melk met chocolade, wat resulteerde in melkchocolade.

Moderne Tijd

 1. Massaproductie (20e eeuw tot heden):
  • Chocoladeproductie werd verder verfijnd en geschaald, waardoor chocolade betaalbaar werd voor de massa. Bedrijven zoals Nestlé, Cadbury en Hershey's hebben chocolade wereldwijd populair gemaakt.

Conclusie

Chocolade heeft een rijke en diverse geschiedenis, beginnend bij de oude beschavingen van Midden- en Zuid-Amerika en evoluerend tot een wereldwijd fenomeen door Europese ontdekkingen en industriële innovatie. Tegenwoordig is chocolade een alom geliefd product, verkrijgbaar in vele vormen en smaken.