Is Halal snoep zo populair?

Is Halal snoep zo populair?

Wat is halal snoep?

Halal snoep is snoep dat voldoet aan de Islamitische wetten. Halal staat namelijk voor alles wat als goed en rein wordt beschouwd volgens de Koran. Dat wil zeggen dat er ook ten aanzien van snoep een aantal restricties zijn. Zo mag snoep wel worden gegeten en mag het zelfs dierlijke bestanddelen bevatten, op voorwaarde dat het gebruikte vlees halal is. Dat wil zeggen dat het moet gaan om uitgebloed vlees dat conform de Islamitische wetten is geslacht. Een aantal dieren zijn daarbij sowieso verboden, zoals varkens, roofdieren, ratten en kikkers. Volgens de Koran zijn ook onder meer groenten, fruit, het eten uit de zee en dranken halal. Alcohol is echter verboden. Snoep met gelatine is vaak gemaakt op basis van huiden en beenderen van varkens en runderen en is niet halal.

Instinkers bij de zoektocht naar halal snoep

Wie halal wil snoepen, doet er met andere woorden goed aan om te kiezen voor gelatinevrij snoep. Ook met bepaalde kleurstoffen is het opletten geblazen, hoewel er soms enige discussie heerst of dit al dan niet halal is. Karmijn (E120), afkomstig van een bladluis, is er een voorbeeld van. Volgens sommige leerscholen is het toegestaan, omdat de Koran het eten van insecten (eigenlijk met name sprinkhanen) in principe niet verbiedt. Andere leerscholen noemen het echter haram, omdat de insecten in principe moeten worden gedood om het geschikt te maken voor de menselijke consumptie. Bij karmijn is het insect echter gedood om er een kleurstof van te maken die in diverse producten kan worden gebruikt, niet om het geschikt te maken voor de menselijke consumptie. Tegenwoordig wordt steeds vaker aangenomen dat karmijn haram is. Wie op zeker wil spelen, kan snoep met E120 dan ook maar beter links laten liggen. Een soortgelijke instinker is schellak (E904). Het gaat in principe om een product dat afkomstig is van een uitscheiding van luizen, maar soms zitten er (delen van de) luizen in de lak. Ook hiervan wordt steeds vaker aangenomen dat het haram is.

Waarom halal snoep?

Gelatine is een bindmiddel dat afkomstig is van vlees, vaak van varkens of runderen. Doordat varken niet gegeten wordt door moslims, betekent het voor veel snoep dat het ‘ haram’ is en dus ook niet mag worden gegeten. Rundergelatine is ook niet per definitie halal. In dit geval moet het dier ook halal geslacht zijn. E nummers zijn door de EU goedgekeurde additieven ( toevoegingen ) voor voedingsmiddelen. Vaak worden deze ingrediënten niet goed uitgelegd op de etiketten van snoep en andere lekkernijen.