Geschiedenis van snoep

Geschiedenis van snoep

Al in de oertijd hielden mensen van snoep. Als ze eten gingen zoeken namen ze altijd iets zoets mee. Mensen wisten toen al dat iets zoets iets lekkers was en iets bitters niet.

De eerste echte zoetstof die de mensen gebruikten om hun eten een zoete smaak te geven, was honing. Jagers haalden de honing in het Stenen Tijdperk uit nesten van wilde bijen. En de oude Egyptenaren hadden zelfs al 2500 jaar voor Christus korven vol honing bijen. Ook suiker zoals wij nu hebben , werd al heel vroeg gebruikt. Al in 3000 jaar voor Christus wisten de mensen in India hoe ze suiker uit suikerriet konden halen. Via de Arabische landen werd die techniek later ook bekend in Frankrijk en Spanje.Afbeeldingsresultaat voor lijst met snoep van vroeger

Honing en rietsuiker werden dus al gebruikt om dingen zoet te maken, maar op het eerste snoep moeten we nog even wachten, dat kwam pas in de 16e eeuw!! Het idee om van rietsuiker allerlei soorten snoep te maken,ontstond rond 1510 in de Zuidelijke Nederlanden. De suiker werd toen eerst verhit en daarna werd er een smaakje bij gedaan. De Duitse keizers lieten het suikerwerk uit de Zuidelijke Nederlanden (nu Nederland) halen. Ze lieten toen ook voor speciale gebeurtenissen beeldjes van suikerwerk maken, en tada het eerste echte snoep! Wel jammer voor de gewone burgers want snoep was alleen voor de echte rijken. Tot dat in 1747 een Duitse apotheker ontdekte dat je suiker ook veel goedkoper uit suikerbieten kan halen!! Snoep werd toen steeds populairder en zie nu dan hoe veel snoep er is!!